17e Karmapa

De 17e Karmapa Trinley Thaye Dorje


De 17e Karmapa, Trinley Thaye Dorje, werd geboren in Tibet op 6 mei 1983. Hij was de eerste zoon van de derde Mipam Rinpoche, een gerespecteerd Nyingma Lama, en van de dochter van een nobele familie die afstamt van koning Gesar van Ling. Toen hij anderhalf jaar oud was begon hij mensen om hem heen te vertellen dat hij de Karmapa was.

De jonge Karmapa
Karmapa’s broertje (links), zijn vader Mipham Rinpoche en Karmapa


In de winter van 1994, nadat hij herkend was door Shamar Rinpoche, konden hij en zijn familie uit zijn geboorteland Tibet ontsnappen om via Nepal in India terecht te komen. De jonge Karmapa (hij was toen 10 jaar oud) kwam in maart van hetzelfde jaar aan in New Delhi -gedurende een welkomstceremonie door de 14e Shamar Rinpoche – waar hij formeel werd erkend en bekrachtigd als de Karmapa. Karmapa kreeg de naam Trinley (Boeddha activiteit) Thaye (grenzeloos) Dorje (onveranderlijk).

De 17e Karmapa en Shamar Rinpoche


In 1997 werd Karmapa, Trinley Thaye Dorje, officieel uitgenodigd naar Bhutan voor de crematie van de kort daarvoor overleden Topga Rinpoche. Hij werd er met groot eerbetoon ontvangen. De drie uur durende tocht van de Bhutanese grens naar de hoofdstad Thimpu duurde ditmaal zeven uur doordat duizenden dolenthousiaste mensen hem langs de weg begroetten. Op 17 oktober kwamen drieduizend mensen voor zijn zegen langs en de voltallige koninklijke familie, inclusief de koning en zijn vier koninginnen, ontvingen hem als de Karmapa.

De jonge 17e Karmapa


In oktober 1999 deed Karmapa zijn eerste internationale tour en gaf inwijdingen aan duizenden leerlingen in Singapore en Taiwan. Het begin van het nieuwe millennium werd historisch ingeluid door zijn eerste bezoek aan het Westen.

In het jaar 2000, in de Duitse stad Düsseldorf, werd de Karmapa enthousiast ontvangen door zesduizend van zijn leerlingen uit de destijds honderden Diamantwegcentra verspreid over meer dan 30 landen. In de zomer van 2003 ondernam Karmapa zijn eerste officiële programma in de Verenigde Staten van Amerika, waar hij een reeks initiaties en lessen gaf.

Lama Ole Nydahl en de 17e Karmapa (Düsseldorf, Duitsland)


Na het afronden van zijn traditionele opleiding in december 2003 werd de 17e Karmapa verklaard als Groot Tantra Meester (Skt. Vajracharya). Zijn activiteiten breiden zich nu uit over de hele wereld.

De 17e Karmapa in het Europe Center (2019)
Gerelateerde websites

https://www.karmapa.org/
https://www.facebook.com/theKarmapa/
https://twitter.com/karmapaorg