Lama Ole Nydahl

Lama Ole Nydahl


Lama Ole Nydahl werd in 1941 in Denemarken geboren. Hij is een van de weinige westerlingen die volledig gekwalificeerd is als meditatieleraar in de boeddhistische traditie van de Karma Kagyu linie. Het begon allemaal in 1968 toen Ole en Hannah Nydahl op huwelijksreis gingen naar Nepal.

Hannah en Ole


Daar ontmoetten ze hun eerste boeddhistische leraar, Lopön Tsechu Rinpoche. Hij moedigde hun aan om de 16e Karmapa te ontmoeten. Karmapa had een diepgaande invloed op hun leven. Hannah en Ole Nydahl werden zijn eerste Westerse leerlingen. Hij herkende Ole als een beschermer van de Karma Kagyu linie. Tussen 1969 en 1972 praktiseerden Ole en Hannah onder directe leiding van de 16e Karmapa. Ze ontvingen vele essentiële inwijdingen en transmissies, zowel van Karmapa als van andere grote meditatiemeesters.

De 16e Karmapa, Hannah en Ole


Na drie jaar van intensieve meditatie en studie begon Ole in 1972 op verzoek van de 16e Karmapa boeddhistisch onderricht te geven in het Westen. Sindsdien reist hij als gevolmachtigd lama onophoudelijk de wereld rond om de transmissie van de linie over te dragen. Met zijn diepe kennis en dynamische aanpak inspireert hij duizenden mensen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Rusland en Azië.

Hij fascineert zijn publiek met charisma en humor, en combineert een moderne aanpak met klassieke wijsheid. Hij geeft op een heldere en voor iedereen toegankelijke manier les. In zijn lessen benadrukt hij dat spiritualiteit in de praktijk toepasbaar moet zijn en stimuleert hij zelfstandigheid. Zijn spontane vreugde en politieke incorrectheid tonen de vrijheid die iedereen door de onbevreesdheid van het Grote Zegel (Mahamudra) kan bereiken.

Lama Ole Nydahl


Zijn activiteit is belangrijk voor de overdracht van het boeddhisme naar het Westen. Hij heeft tot nu toe wereldwijd meer dan 650 Diamantwegcentra opgericht. Zijn vrouw Hannah reisde een groot deel van de tijd met hem mee, maar besteedde daarnaast ook veel tijd aan vertaalwerkzaamheden voor de hoogste leraren van de Karma Kagyu linie. Hannah Nydahl overleed in 2007.

Gerelateerde websites

https://lama-ole-nydahl.org/
https://www.facebook.com/LamaOleNydahl
https://www.instagram.com/lamaolenydahl/