In retraite gaan

Boeddhistische meditatie toont de geest aan de beoefenaar. Het vermindert de invloed van gewoonten, van externe verwachtingen, evenals innerlijke vaste patronen. Een retraite van een paar dagen of weken versterkt zulke resultaten enorm doordat er meer afstand gecreëerd wordt tot het dagelijkse leven.

 

Het gebrek aan afleiding door dagelijkse behoeften leidt tot een diepere en vloeiender ervaring van kalmte en inzicht van geest. Vanwege de visie in het Diamantweg Boeddhisme laten korte retraites en het dagelijks leven zich uitstekend mixen en hebben ze een gunstig effect op elkaar. Diamantweg-retraitecentra stellen moderne mensen, die een familie en beroep hebben, in staat om activiteit en meditatie te combineren.

 

Verschillende soorten retraites

Iedere beoefenaar beslist zelf de lengte en inhoud van de retraite. Voor beginners zijn open retraites met vier dagelijkse sessies aan te raden: een korte meditatie voor het ontbijt, twee langere sessies voor en na de middag en nog een kortere ’s avonds, wanneer mogelijk samen met de beoefenaars van het lokale centrum. Natuurlijk is het mogelijk om het aantal sessies te beperken, maar het is aan te raden om een dagelijks schema te maken en je eraan te houden. De resterende tijd van een open retraite wordt gebruikt om te helpen in het centrum en om van gedachten te wisselen met de bewoners. Dit soort retraite kan in elk meditatiecentrum plaatsvinden en is daarnaast uitermate geschikt voor stellen.

In gesloten retraites spreekt de beoefenaar niet met anderen, of enkel met bepaalde begeleiders die voorafgaand aan een retraite zijn gekozen. De beoefenaar eet ook afgezonderd. Dit soort retraites wordt aangeraden aan mensen die gewend zijn aan meditatie en die een aantal jaar ervaring hebben met Diamantweg-meditatie. Alleen mediteren, of in bijzondere gevallen samen met mensen die heel nabij zijn, zal ruimte scheppen om storende indrukken te verwijderen uit het onderbewustzijn. Omdat je geen aandacht aan anderen hoeft te schenken wanneer je alleen mediteert, kunnen alle mogelijke indrukken uit zichzelf opkomen en zich omvormen tot wijsheden. De doelstellingen voor een retraite moeten weloverwogen gekozen worden. Doelen die te hoog zijn gesteld kunnen het plezier van de retraite verpesten.

Sommige centra bieden groepsretraites aan. In dat geval worden bepaalde meditaties samen in een groep gehouden en andere worden alleen beoefend. Sommige plaatsen bieden aanvullend tijd voor vraag en antwoord aan en soms wordt er in de avond een lezing gegeven door een lokale leraar. Het als groep gezamenlijk beoefenen, en de individuele boeddhistische inzichten die tijdens zulke groepsretraites opkomen, scheppen sterke banden tussen de deelnemers. De daaruit voortkomende vriendschappen stellen ons in staat om anderen naar ons allerbeste vermogen van dienst te zijn.