Lopön Tsechu Rinpoche

Lopön Tsechu Rinpoche


Lopön Tsechu Rinpoche werd in 1918 in Bhutan geboren. Op zevenjarige leeftijd werd hij monnik in Phunaka Dzong: het grootste Bhutanese klooster. Toen hij dertien jaar oud was, verliet hij Bhutan. Hij ging in Nepal studeren en mediteren onder de spirituele leiding van zijn oom, Drukpa Rinpoche, Lama Sherab Dorje. Hij kreeg zijn volledige training, en mediteerde onder moeilijke omstandigheden in grotten van Milarepa en op de heilige plaatsen van Guru Rinpoche. Later keerde Lopön Tsechu Rinpoche terug naar Bhutan waar hij zijn studie voltooide. Daarna reisde hij met zijn leraar naar Nepal en volbracht verschillende retraites om zijn meditatie te versterken. Ook ondernam hij pelgrimsreizen naar kloosters en heilige plaatsen in Tibet. Hij ontmoette verschillende Kagyu-, Nyingma-, Sakya- en Gelug-lama’s. Toen hij 1944 in Bum Tang (Bhutan) de 16e Karmapa ontmoette, werd hij een van zijn belangrijkste leraren. Van hem ontving Lopön Tsechu de meeste lessen en transmissies van de Karma Kagyu linie.

De 16e Karmapa (links) en Lopön Tsechu


In de jaren daarna werd Lopön Tsechu zeer belangrijk voor veel boeddhisten in Nepal. Hij nam de zorg op zich voor een aantal monniken- en nonnenkloosters die ten dienste staan van de plaatselijke boeddhistische bevolking, die bestaat uit Sherpa’s, Tamangs, Gurung, Newari, Tsumba’s, Tibetanen en Bhutanezen. Lopön Tsechu ondersteunde onophoudelijk de restauratie van oude stoepa’s, meditatieplekken en kloosters. Ook liet hij vele ‘Om Mani Peme Hoeng’-gebedsmolens plaatsen.

Lopön Tsechu


Vanwege zijn langdurige activiteit werd Lopön Tsechu gezien als sleutelfiguur van de verschillende boeddhistische gemeenschappen in Nepal. Gedurende vele jaren ondersteunde hij de ontwikkeling van achttien veelal geïsoleerde Himalaya-gebieden in Nepal.

In 1987 bezocht hij Europa voor het eerst. Hij kwam op uitnodiging van zijn eerste westerse leerlingen en naaste vrienden, Ole & Hannah Nydahl. Sinds die tijd maakte hij grote reizen door West- en Oost-Europa, Noord- & Zuid-Amerika en Australië.

Lama Ole Nydahl en Lopön Tsechu


Hij gaf ontelbare inwijdingen in de centra die door Lama Ole Nydahl werden gesticht. Hij voltooide de bouw van een Kalachakra-stoepa in Spanje en van stoepa’s in Polen, Duitsland en Oostenrijk. Lopön Tsechu bezocht ook veel boeddhistische centra in China, Tibet, Mongolië, Japan, Korea, Thailand, Taiwan, Sri Lanka, India en Hong Kong. De enorme kracht van zijn medegevoel wordt door vele mensen met verschillende achtergronden gevoeld en in hun herinneringen bewaard. Rinpoche overleed op 10 juni 2003 in Bangkok.

Lopön Tsechu Rinpoche (1918 – 2003)

 

Gerelateerde website

https://en.wikipedia.org/wiki/Lopon_Tsechu