16e Karmapa

De 16e Karmapa: Rangjung Rigpe Dorje


De 16e Karmapa, Rangjung Rigpe Dorje, (1924 – 1981) was geboren in de Derge provincie van Oost-Tibet. De voormalige Karmapa Khakhyab Dorje (1871 – 1922) liet een brief achter met aanwijzingen over zijn opvolgende incarnatie. Op basis van dat document zijn de gezaghebbers van het Tsurphu-klooster er in geslaagd om het juiste kind te vinden. In 1931 werd de jonge incarnatie ingewijd als beginnend monnik en werd hem Karmapa’s ceremoniële gewaad en de Zwarte Kroon geboden.

De 16e Karmapa


Karmapa studeerde aan het Tsurphu-klooster voor vier jaar om hier zijn meditatieve realisatie te verdiepen van de Sutra, Tantra, Mahamudra en de Zes Doctrines van Naropa. Als kind vertoonde hij al een buitengewone inzicht en vertelde zijn leraren vaak over zijn vorige incarnaties.

Op zijn drieëntwintigste ontving Karmapa zijn afsluitende inwijdingen samen met de initiaties en de uitleg van het hoogste Karma Kagyu onderricht. Toen Tibet in 1959 door de Chinezen werd ingenomen besloot de 16e Karmapa zijn land te verlaten. Zo stelde hij de instandhouding van de Dharma en de Karma Kagyu transmissie veilig en ging daarmee de steeds groter wordende grip van communistisch China uit de weg. Met een gevolg van 160 lama’s, monniken en leken verliet Karmapa het Tsurphu klooster (de traditionele zetel van de Karmapa’s) en reisde af naar Bhutan. Onder Karmapa’s toezicht was het gezelschap in staat om de meest kostbare beelden, rituele objecten, relikwieën, thanka’s en boeken mee te nemen die in het Tsurphu-klooster al voor eeuwen werden bewaard.

De gezagshebber van de staat Sikkim in Noordoost-India schonk de Gyalwa Karmapa het Rumtek klooster dat was gebouwd in de tijd van de negende Karmapa Wangchuk Dorje (1556 – 1603). Karmapa ondernam de constructie van een nieuw klooster in Rumtek dat met royale ondersteuning van de Indiase overheid en de gezagshebber van Sikkim in vier jaar werd voltooid. Het nieuwe klooster in Rumtek werd Karmapa’s officiële zetel buiten Tibet en een centrum voor boeddhistische studies, ceremonies en beoefening.

Het nieuwe Rumtek klooster


In 1974 voerde de 16e Karmapa een delegatie van Karma Kagyu lama’s naar het Westen aan, waarbij ze Europa en Noord-Amerika bezochten. Voor het eerst waren mensen in het Westen in de gelegenheid om een Zwarte Kroon ceremonie bij te wonen, die Karmapa meerdere malen uitvoerde. Op uitnodiging van zijn eerste Westerse leerlingen, de Denen Ole en Hannah Nydahl, arriveerde Karmapa in Kopenhagen in december 1974.

Hannah, Ole en de 16e Karmapa
De 16e Karmapa tijdens een zwarte kroon ceremonie


In november 1976 kwam de Karmapa aan in New York voor een rondreis door de Verenigde Staten van Amerika. Het daarop volgende jaar bracht hij zes maanden door in Europa, waar hij Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bezocht.

De 16e Karmapa in Rodby, Denemarken


In mei 1980 bezocht Karmapa wederom het Westen en gaf lezingen en ceremonies in London, New York, San Francisco en Boulder. De 16e Gyalwa Karmapa overleed op 5 november 1981 in een ziekenhuis in de buurt van Chicago.

GERELATEERDE WEBSITES

https://www.karmapa.org/life-16th-karmapa/