Waarom is het belangrijk om boeddhisme in het Westen te ontwikkelen?

Boeddhisme kent zijn oorsprong in het India van 2500 jaar geleden en veranderde altijd van vorm om zich aan te passen aan de behoeftes van mensen in nieuwe landen. Indiërs en Tibetanen zijn erg verschillend en ook in onze hedendaagse westerse wereld zal iets exotisch of vreemds niet echt tot ontwikkeling komen. Als de hoogste lessen over de essentie van de geest als een diamant zijn, transparant en onverwoestbaar, dan reflecteren ze – zoals een diamant de kleur van zijn ondergrond weerspiegelt – de kleur van de samenleving waarin ze ingang vinden. Boeddhisme neemt tegenwoordig een stijl aan die meer geschikt is voor de geschoolde en onafhankelijke mensen uit het Westen. Dit betekent niet dat er iets nieuws is uitgevonden of iets aan de lessen wordt toegevoegd. Met 84.000 lessen om uit te kiezen is dat ook niet nodig.

De kloosterstijl is minder aantrekkelijk voor de meeste moderne mensen. Een klooster in gaan wordt door westerlingen al gauw gezien als een vlucht uit het leven. Tibetaanse monniken worden door westerlingen echter niet zo gezien. Hun gewaden en rituelen ziet men als een hulpmiddel bij het bewaren van hun nalatenschap. Boeddha gaf ontelbare methoden om wezens van nut te zijn. In het Westen zijn het vooral de wegen van yogi’s en leken die vorm krijgen.

Europeanen zijn zich zeer bewust van de oppervlakkigheid die kan ontstaan door het mixen van verschillende culturen en tradities. Diegenen die vertrouwen op wat ze kunnen analyseren en die in verlegenheid worden gebracht door exotische levensstijlen, kunnen zich met de transparantie en effectiviteit van het boeddhisme identificeren als het gepresenteerd wordt zonder culturele bagage. Het is altijd jammer als mensen eindigen in nihilisme, politieke correctheid of drugs omdat ze geen spirituele weg kunnen vinden die ze vertrouwen.