Verklarende woordenlijst : Z

Veel gebruikte Boeddhistische woorden en begrippen
Klik op één van de bovenstaande letters

Z

Zegen zoek op dit woord

Een beter woord is 'transmissie'. Een zegen is een overdracht van verlichte energieën door een gekwalificeerde leraar.

Zes bevrijdende handelingen zoek op dit woord

(Tib.: Phar-phyin drug / Skt.: Paramita): bevrijdende handelingen van een bodhisattva. Meestal worden de volgende zes genoemd: vrijgevigheid, zinvol handelen, geduld, enthousiaste inzet, meditatie en bevrijdende wijsheid.

Zes methoden van Naropa zoek op dit woord

Ook Zes yoga's van Naropa: uiterst effectieve methoden van de Kagyu linie, die alleen in retraite toegepast kunnen worden. Het doel is inzicht in de aard van de geest via zijn energie-aspect. Omvatten de volgende meditaties: Innerlijke Hitte (Tumo), Helder Licht (Ösel), Droomyoga (Milam), Illusoir Lichaam (Gyülü), Tussentoestand (Bardo) en Bewust Sterven (Phowa).

Zwarte Kroon zoek op dit woord

bijzonder kenmerk van de Karmapa’s. Op het moment van zijn verlichting kreeg Karmapa van de Dakini’s een van hun haren gemaakte kroon. Zij kroonden Karmapa daarmee tot ‘Heer der boeddha-activiteit.’ Dit krachtveld bevindt zich altijd boven zijn hoofd en is alleen zichtbaar voor wezens die geestelijk op hoog niveau staan. Bij kroonceremonies wordt een replica gebruikt als methode waarmee men door zien bevrijding kan bereiken. Door het zien van of het mediteren op de Zwarte Kroon ontstaat een openheid die het mogelijk maakt de geest tot op de diepste niveaus te reinigen en zijn aard te realiseren.

Zwarte Mantel zoek op dit woord

(Tib.: Bernagchen / Skt.: Mahakala): belangrijkste beschermer van de Karma Kagyu linie, zwartblauw, springend of in vereniging met zijn partner Stralende Godin (Tib.: Palden Lhamo) rijdend op een muilezel. In de rechterhand houdt hij een kapmes dat alle hindernissen afkapt en in de linker een schedelschaal met het hartsbloed van het ego.

Naar boven

Evenementen/Agenda

PUBLIEKE LEZINGEN | Reeuw, Leeuw, Utrecht, R'dam, A'dam...

16 apr tot 22 apr

Lees meer

Lama Ole Nydahl: The Source Of Happiness